1. Опис навчальної дисципліни
Найменування показників |
Характеристика навчальної дисципліни |
|
заочна форма |
||
Загальна кількість годин |
105 |
|
Кількість кредитів |
3,5 |
|
Місце в індивідуальному навчальному плані студента (обов’язкова чи вибіркова) |
вибіркова |
|
Рік навчання (курс) |
3/4 |
|
Семестр |
6/8 |
|
Лекції (годин) |
2*+8 |
|
Практичні (години) |
8 |
|
Самостійна робота (години) |
87 |
|
в т.ч. індивідуальні завдання (контрольна) (годин) |
20 |
|
Вид підсумкового контролю |
залік |
2* настановча 19-20 н.р.
2. Заплановані результати навчання
Мета вивчення навчальної дисципліни «Основи наукових досліджень» є ознайомлення студентів із загальними напрямами, закономірностями, принципами і методами наукового пізнання, теоретико-методологічними основами наукового дослідження в галузі технічних наук, а також набуття вмінь i навичок науково-дослідної роботи, які мають реалізуватися ними при підготовці курсових, дипломних та інших студентських робіт.
Основні завдання вивчення навчальної дисципліни «Основи наукових досліджень» є формування цілісного уявлення про науку як систему знань і методологічний інструментарій пізнання соціальної дійсності загалом та державно-правової дійсності зокрема; ознайомлення студентів з теоретико-методологічними засадами сучасної технічної науки, її понятійно-термінологічним апаратом, особливостями процесу наукового пізнання, вимогами до оприлюднення, оформлення та апробації результатів наукового дослідження; підготовка студентів до проведення самостійних наукових досліджень, що передбачає: формування умінь i навичок формулювання теми і складання програми дослідження, підбору інформаційних джерел, вибору методів, узагальнення результатів та оформлення матеріалів дослідження, публікації та апробації основних положень самостійної науково-дослідної роботи.
Компетентності:
загальні:
1. Знання і розуміння предметної області та професійної діяльності.
2. Здатність вчитися і оволодівати сучасними знаннями
3. Здатність до пошуку та аналізу інформації з різних джерел
4. Здатність спілкуватися державною мовою як усно, так і письмово
фахові:
1. Здатність проводити дослідження в умовах спеціалізованих лабораторій для вирішення прикладних задач.
2. Здатність впроваджувати у виробництво технології харчових продуктів на основі розуміння сутності перетворень основних компонентів продовольчої сировини впродовж технологічного процесу
3. Здатність обирати та експлуатувати технологічне обладнання, складати апаратурно-технологічні схеми виробництва харчових продуктів.
4. Здатність організовувати та проводити контроль якості і безпечності сировини, напівфабрикатів та харчових продуктів із застосуванням сучасних методів.
1.4. Програмні результати навчання:
2. Знати і розуміти основні концепції, теоретичні та практичні проблеми в галузі харчових технологій.
3. Уміти застосовувати інформаційні та комунікаційні технології для інформаційного забезпечення професійної діяльності та проведення досліджень прикладного характеру.
4. Проводити пошук та обробку науково-технічної інформації з різних джерел та застосовувати її для вирішення конкретних технічних і технологічних завдань.
5. Мати базові навички проведення теоретичних та/або експериментальних наукових досліджень, що виконуються індивідуально та/або у складі наукової групи.
6. Підвищувати ефективність роботи шляхом поєднання самостійної та командної роботи.
7. Вміти укладати ділову документацію державною мовою.
8. Вміти доносити результати діяльності до професійної аудиторії та широкого загалу з метою донесення ідей, проблем, рішень і власного досвіду у сфері харчових технологій.
4. Програма навчальної дисципліни
1. Основи методології та організації наукових досліджень.
2. Напрямки і методики наукових досліджень.
3. Організація роботи в процесі дослідження.
4. Інформаційна база наукових досліджень і методика відбору матеріалів.
5. Техніка проведення експериментів.
6. Оформлення матеріалів дослідження.
7. Інтелектуальна власність як результат науково-технічної творчості.
8. Наукові роботи.
5. Структура навчальної дисципліни
Назви тем |
Кількість годин |
|||
Заочна |
||||
усього |
у тому числі |
|||
л |
практ. |
с.р. |
||
Тема 1. Основи методології та організації наукових досліджень. |
13 |
2 |
|
11 |
Тема 2. Напрямки і методики наукових досліджень. |
11 |
2 |
|
11 |
Тема 3. Організація роботи в процесі дослідження. |
15 |
2 |
11 |
|
Тема 4. Інформаційна база наукових досліджень і методика відбору матеріалів. |
13 |
2 |
|
13 |
Тема 5. Техніка проведення експериментів. |
15 |
2 |
11 |
|
Тема 6. Оформлення матеріалів дослідження. |
14 |
2 |
2 |
10 |
Тема 7. Інтелектуальна власність як результат науково-технічної творчості. |
11 |
2 |
|
11 |
Тема 8. Наукові роботи. |
13 |
2 |
9 |
|
в т.ч. контрольна робота |
20 |
|
|
20 |
Усього годин |
105 |
10 |
8 |
87 |
- Teacher: Шелудько Вікторія Миколаївна