Курс розрахований для здобувачів вищої освіти зі спеціальності
204 Технологія виробництва і переробки продукції тваринництва
2. Мікробіологія молока та м’яса
2.1. Шифр. ВПП 7.
2.2. Назва. Мікробіологія молока та м’яса
2.3. Тип. Вибіркова.
2.4. Цикл. Професійної підготовки
2.5. Рік навчання. 2 курс.
2.6.Семестр. 4.
2.7. Кількість кредитів ЄКТС. 4.
2.8. П.І.Б. лектора/ лекторів. Юхно Віктор Миколайович.
2.9. Заплановані результати навчання.
Уміти готувати та мікроскопувати бактеріологічні препарати при дослідженні молока, м’яса та молочних і м’ясних продуктів; робити посів і культивувати мікроорганізми, які найчастіше присутні в молоці, м’ясі та продуктах із них; проводити інші мікробіологічні дослідження сировини та молочних і м’ясних продуктів; обчислювати результати досліджень; оцінювати якість молока, м’яса та молочних і м’ясних продуктів за мікробіологічними показникам.
2.10. Зміст навчальної дисципліни.
Загальна мікробіологія та значення мікроорганізмів в технології виробництва молока та молочних продуктів. Мікробіологія сирого та питного молока. Закваски та їх значення. Мікробіологія кисломолочних продуктів, масла та сиру. Основи санітарії та мікробіологічний контроль на молочних підприємствах. Мікрофлора м’яса та її зміни під час консервування, шкідлива мікрофлора м’яса. Вивчення морфологічних та культуральних властивостей мікроорганізмів. Мікробіологія ковбасних виробів та м’ясних консервів. Санітарно-мікробіологічний контроль виробництва м’яса та м’ясопродуктів. Мікрофлора яєць, шкіряно-хутрової та кишкової сировини.
2.11. Рекомендована література.
2.12. Методи контролю:
– поточний контроль (усне опитування, індивідуальні завдання);
– підсумковий контроль – залік.
2.13. Мова викладання. Українська.
- Викладач: ЮХНО Віктор Миколайович